2010 m. gegužės 23 d., sekmadienis

Turimų obelų aprašymai

05.23 Pridėtas obels Florena aprašas

(Po truputi sudėsiu informaciją apie turimas savo obelis. Pats esu „plokščio dviejų aukštų“ vainiko fanas. Pirmas aukštas ~2 m aukštyje, antras ~3. Tuo būdu, medis nėra aukštas, patogu aplink pjauti žolę, smagus pavėsis, lengva prieiti genėti, skinti obuolius. Visi vaismedžiai pas mane sodinami į duobes ~1,5 skersmuo, ~1,8 gylio. Per metus į ją metu ravėją, kitas organines medžiagas besikaupiančias buityje ir kt. Rudenį uždengiu ir palieku iki pavasario. Pavasarį sodinu. Kartais duobė būna uždengta ir visus metus.)

Turimos obelys:

Auksis
Delikates
Konfetnaja
Rubin
Florena
Kul Renatas


Bendro turinio informacija:

(prirankiota iš interneto, knygų. Visas panaudotas nuorodas skelbiu apačioje)

Vasarinių ir rudeninių veislių obelų patariama sodinti tik tiek, kad vaisių užtektų rugpjūčio-spalio mėnesiais.
Raulėms atsparios iš Šampion`, `Rubin`, `Alva`, `Antej`, `Arlet`, `Connel red`, `Bogatyr`, `Kulono renetą`, `Sinap Orlovskij`, `Redkroft`, `Rubinete`, `Lodel`, `Pilot`, `Pinova`, `Melrose`, `Telissare` (žieminės obelys)
Visiškai atsparios rauplėms lietuviškos obelų veislės ‘Aldas’ (obuoliai saldūs), ‘Štaris’, amerikietiška obelų veislė ‘Florina’, kurios obuoliai be didelių nuostolių išsilaiko iki gegužės - birželio. Verta atsiminti, kad vėlyvos žieminės veislės ‘Melrose’ obelis reikia sodinti tik su žemaūgiais vegetatyviškai dauginamais poskiepiais (ne augesniais kaip M.26). Žemaūgis poskiepis būtinas ir ‘Kulono renetas’ veislės sodinukui. Priešingu atveju šios obelys bus nederlingos, vėlai pradės derėti.
Vasaros pirmoje pusėje stipriai augančius naujus ūglius galima pinciruoti, tuomet silpniau auga likusieji ūgliai, formuojasi daugiau vaisinių šakučių ir žiedinių pumpurų. Ūgliai pinciruojami visiems vešliai augantiems (‘Alva’, ‘Gloster’) ir nuplinkančiomis šakomis
Obelų derančiomis ūglių viršūnėmis formavimas ir genėjimas
‘Rubin’, ‘Paulared’ ir ‘Cortland’ obelys turi svyrančias šakas, nutįsusias, greitai nuplinkančiais pagrindais šakas. Jų vaisiai auga ūglių galuose. Formuojant tokius vaismedžius, svarbu ne tik laiku atlenkti ūglius horizontaliai, bet atlenktus metūglius pavasarį šiek tiek patrumpinti, kad jie imtų šakotis. (‘Rubin’, ‘Paulared’) vaismedžiams.

Florena / Florina

Žieminė obelų veislė. Amerikietiška obelų veislė ‘Florina’, kurios obuoliai be didelių nuostolių išsilaiko iki gegužės – birželio. Derėti pradeda labai anksti. Būtina retinti užuomazgas, kad užaugtų stambesni vaisiai. Vaisiai beveik ištisai nusispalvina raudonai, skinami spalio pradžioje, nors labai gerai ir ilgiau laikosi ant vaismedžių bei po šalnų nenubyra. Sandėliuojami išsilaiko iki birželio mėn. Rauplėms atsparios

Pastabos: turiu nuo 2010 pav.

Auksis

Rudeninė obelų veislė. Ją 1951 m. Vytėnuose išvedė I. Štaras ir D. Bulavienė, sukryžminę Mekintošą su Gravenšteinu. Tarptautinėje sodininkystės parodoje apdovanota aukso medaliu. Į tinkamiausių Lietuvoje auginti augalų veislių sąrašą įrašyta 1986 m. Nuo 1987 m. veislė rajonuota visoje respublikoje. Tai pagrindinė rudeninė veislė, gerai žinoma Lietuvoje ir kaimyninėse šalyse.
Rauplėms ir vėžiui vid. atsparūs.
Dera anksti, labai derlingi, vid. augumo.. Vaisiai stambesni už vid. (119gr.), plokščiai apvalūs, labai skanūs.
Skinami rugsėjo pr. ar vid.
Vartojami švieži iki sausio-vasario mėnesio, Laikomi šaldomose saugyklose Laikosi iki 01 - 03.
Žiemą vid. Ištvermingi.
Vaismedžių vainikas kūgiškas ar rutuliškas. Šakos su liemeniu suaugusios maždaug 45 laipsnių kampu. Vyrauja trumposios vaisinės šakutės. Ant šakų obuoliai laikosi stipriai.
Vaisių odelė vidutinio storumo, gelsva, įsaulyje padengta šviesiu raudoniu ir tamsiai raudonais nevienodo ilgumo ir platumo dryžiais ir taškais. Vaisiai gana atsparūs rauplėms ir rudajam puviniui, labai skanūs, aromatingi, rūgščiasaldžiai. Minkštimas gelsvas, švelnios konsistencijos, labai sultingas. Šerdelė neryški, nedidelė. Sėklų kameros nedidelės, siauros, uždaros arba pusiau atviros.
Gerai auga įskiepyti į visus registruotus poskiepius.
-----------
Mano pastabos:
Turiu nuo 2006 m. Kaip pasodinau „šakaliuką“ toks ir yra...2009 m. paragavau du obuolius. Ko tais nelabai augo ji pas mane, tai amarai užpuldavo, tai viršūnę per žioplumą nulaužiau. 2010 m. teikia vilčių.

-------------------------------------------
Delikates

Veislė lenkiška, neaugūs, tankiu vainiku, derėti pradeda anksti, derlius greitai didėja. Vaisiai (115gr.) plokščiai kūgiški, saldžiarūgščiai, labai skanūs, beveik raudoni. Lenkija, į sąrašą įtraukta 1995 m. Dėl ne vienu metu sunokstančių vaisių tenka skinti 2-3 kartus, vartojami iki sausio mėn. Derėti pradeda labai anksti, dera gausiai.
Ankstyvumas: rudeninė, skynimas: 9 mėn. II dekada, laikymas: iki 11-12 mėn., aukštis: 2.5 m.
Šalčiui, vėžiui ir rauplėm vid. atsparūs.
Rauplėms ir vėžiui vidutiniškai atsparūs. Netinka transportuoti.


Konfetnaja

Vasarinės obelys


Panaudota informacija:
http://www.lsdi.lt/straipsniai/t22%282% ... 9_5_lt.htm
http://www.rojaussodai.lt/straipsnis.php?id=1555
http://www.plantbionet.lt/index.php?page=details&id=333
http://kauno.diena.lt/dienrastis/kita/o ... rove-30796
http://medelynas.projektas.lt/puslapiai/obelys.htm
http://www.kazlauskumedelynas.lt/obelys.html
http://www.manoukis.lt/index.php?m=1&s=337&z=19
http://www.pajurionaujienos.com/?sid=134&act=exp
http://www.lzuu.lt/tracoecobalt/files/outgrowth/books/lzuu_lt/Chapter_6/chapter_6.1.htm
http://www.rojaussodai.lt/straipsnis.php?id=1555
http://kauno.diena.lt/dienrastis/kita/obelu-veisliu-ivairove-30796

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą